Гигантите на природата отвътре

Тази удостоена с редица награди поредица предоставя възможност за проникновен и задълбочен поглед отвътре към еволюцията на най-големите животни в света, като разкрива как са устроени и как функционират телата им и показва как тези великолепни същества са се адаптирали към заобикалящата ги среда в продължение на хиляди години. Екип от експерти изследва анатомията на опасни хищници, уникални растителноядни животни и морски чудовища като един 55 тонен кашалот с дължина над 19 метра.
ГЛЕДАЙ ПОРЕДНИЯ ЕПИЗОД 25 Февруари В 22:30
Вижте програмата
Научете повече

Зъби

Кашалотите имат между 20 и 26 зъба на всяка тясна долна челюст, които не изникват над венците до пубертета. Всеки от тези зъби тежи около 900 грама. Зъбите на горната челюст обикновено изобщо не изникват над венците. Кашалотите изглежда поглъщат плячката си цяла, така че зъбите не са им необходими за хранене. Всъщност някои здрави кашалоти, които са уловени, нямат изобщо никакви зъби.

Перки

Кашалотите плуват спокойно на повърхността със скорост от 5 до 15 километра в час. Но те могат да поддържат и по-бързи темпове, когато бягат от опасност – от 34 до 43 километра в час, в рамките на един час. За да могат да плуват, кашалотите разполагат с перки с формата на гребло, с дължина 1,5 м и с широчина 1 м, които се използват за навигация във водата, както и с големи перки на опашката, за да се придвижват напред.

Чревна система

Кашалотите ядат хиляди килограми риба и калмари – около 1 тон на ден. Това е възможно благодарение на уникалната структура на вътрешните им органи. Стомахът на кашалота може да побере до 500 литра течности, а червата му достигат дължина от 160 метра!

Научете повече
 • Следващ епизод

  Голямата бяла акула

  В епизода „Голямата бяла акула“ експерти пътуват до Южна Африка, за да направят дисекция на една голяма бяла акула, тежаща 900 кг, която е била уловена в защитната мрежа на един плаж.

 • Следващ епизод

  Лъв и тигър

  В епизода „Големите котки“ експерти правят дисекция на един лъв и на един тигър, за да разберат до каква степен тези могъщи котки си приличат под своята кожата.

 • Следващ епизод

  Бирмански питон

  В епизода „Чудовищният питон“ ще разберем как змиите, които произхождат от Югоизточна Азия, в крайна сметка процъфтяват в американските Евърглейдс? Екип от експерти прави дисекция два питона в търсене на отговора.

 • Следващ епизод

  Гигантски калмари

  В епизода „Гигантските калмари“ обект на дисекция са гигантски калмари, за които някога са се разказвали легенди – преди тяхното съществуване да бъде официално регистрирано през 19-ти век.

 • Следващ епизод

  Полярната мечка

  В епизода „Полярната мечка“ ще се присъединим се към инуитските ловци, учените и екипа, докато те проникват в тялото на емблематичната полярна мечка. Може ли този звяр се адаптира достатъчно бързо, за да се развива добре в една бързо променяща се среда?

 • Следващ епизод

  Едногърба камила

  В епизода „Камилата“ екипът разкрива тайната на гърбицата на камилата и изследва въпроса за това как еластичните ѝ крака и разтегливите ѝ устни позволяват на камилата да се адаптира добре в такава суха и враждебна среда.

 • Следващ епизод

  Шлемонос казуар

  В епизода „Динозавърска птица“ ще се запознаем с казуарите – гигантски птици със страховита репутация, които се срещат в тропическите гори на Австралия. Чрез дисекция екипът изследва тайната на това как тази птица издава дълбоко резониращ вик при чифтосване.

 • Следващ епизод

  Кожестата костенурка

  В епизода „Кожестата костенурка“ ще разберем как кожестите костенурки храносмилат смъртоносни медузи и какво може да бъде открито в главите им? Да надникнем вътре заедно с екипа, докато те правят дисекция на това изключително животно.

 • Следващ епизод

  Породист кон

  В епизода „Състезателният кон“ ще се запознаем със състезателните коне, които са способни да развиват невероятна скорост и издръжливост. В дисекцията на състезателен кон в този епизод ще видим как анатомията им ги прави едни от най-великите атлети на планетата.

 • Следващ епизод

  Павиани чакма

  В епизода „Червеният павиан“ екипът от експерти прави дисекция на огромен мъжки павиан в Южна Африка и установява колко удивително сходна е наистина анатомията на павианите с тази на човека.

 • Следващ епизод

  Хипопотамът

  В епизода „Хипопотамът“ екипът прави страховита дисекция като прониква в червата и стомаха на един хипопотам от Замбия, за да разбере точно до каква степен той представлява една ненаситна храносмилателна машина.

 • Следващ епизод

  Червено кенгуру

  В епизода „Кенгуру“ експертите се отправят към Австралия, за да направят дисекция на най-емблематичното животно на континента – кенгуруто – и разкриват някои удивителни факти за неговите репродуктивни органи.

 • Следващ епизод

  Джунглата на Борнео

  В епизода „Джунглата“ ще се присъединим към екипа от експерти, докато те се справят с най-трудното предизвикателство до този момент – дисекция на екосистемите на джунглата. Вижте как водопади текат нагоре и как паразитите държат ключа към запазването на равновесието в джунглата.

 • Следващ епизод

  Кашалот

  В епизода „Кашалотът" багери, камиони и – не особено охотно – един местен арборист се присъединяват към екипа, за да направят дисекция на тялото на едно от най-феноменалните създания на планетата: кашалотът.

ГЛЕДАЙ ПОРЕДНИЯ ЕПИЗОД

25 Февруари В 22:30