Галапагос

През целия си живот, прекаран в работа върху научно популярни филми за природата, аз съм посетил много прекрасни места, но нито едно от тях не е по-удивително от островите Галапагос. Тези острови са определяни като най-големия експеримент на природата, тъй като тук животът е напълно изолиран, , а това е довело до невероятни резултати.

— Дейвид Атънбъро

Вулканична
активност

13
изригвания
през последните 100 години

Всички те са следствие на „тройния възел“ на тектонични плочи. Последното вулканично изригване е било само преди 4 години – през април 2009 г.

Птициi
гмуркачи

Те се гмуркат на дълбочина от
8 метра

На повечето острови в архипелага могат да бъдат открити синьокраки, червенокраки и маскирани рибояди на лов за своята плячка.

Сблъсък
на течения

5
океански
течения

Комбинацията oт пет океански течения е причина за различните температури на водата и изключително непредвидимите приливи и отливи. Това необичайно непостоянство на климата в крайна сметка е довело до уникалната екологична среда на островите.

Единствени
по рода си риби

Над
50 вида
ендемични риби

Във водите около Галапагоските острови има над 400 вида огромни риби и 25 % от тях могат да бъдат открити единствено в Галапагос.


„Ел Ниньо“

На всеки
5–7 години

Наречен е феноменът „Ел Ниньо“. Югоизточните ветрове затихват и в резултат на това температурата на морската вода се повишава драстично, като причинява бури и обилни валежи.

Защо
да летят?

По-малко от
2000 вида
на 2 острова

С течение на времето кормораните, които не летят, са запазили повечето птицеподобни характеристики – клюн, пера, същата сърдечно-съдовата система – но те са развили също така елегантно тяло, предназначено за гмуркане, и широки, ципести крака, за да могат да се движат във водата в търсене на храна.

Уникални
костенурки

Те могат да доживеят до
152 години

Галапагоските гигантски костенурки са най-големите костенурки в света. Най-голямата костенурка открита досега, измерена в черупката си, е дълга 1,5 метра и тежи около 249 килограма.

Стоножки, които
се хранят с плъхове

Те израстват до
30 см

Какво е по-голямо от размерите им? Техният апетит. Известно е, че предпочитана храна за стоножките сколопендра са килоопашатите игуани и дори младите плъхове.

Чинките
на Дарвин

15
различни
вида

Малки птици, които се характеризират със сходен вид тяло и сходна цветова окраска, но имат различни клюнове. Благодарение на тези птици Дарвин започва изследванията си за естествения подбор и еволюцията.

Земя
на открития

60
нови
вида

Това е количеството нови видове лишеи, които са били открити в Галапагос през 2010 година. 10 от тях са непознати за науката.